Talviaika ja lapsen rytmin myöhäistäminen

 

Talviaikaan siirryttäessä kelloja siirretään tunti taaksepäin. Eli kello seitsemän herätys onkin kello kuudelta talviajassa.

Valitettavasti lapsiperheille talviaikaan siirtymä on kellojen siirroista tavallisesti hankalampi. Siirtymän voi aloittaa esimerkiksi 1-2 viikkoa ennen kellojen siirtoa erityisesti, jos lapsella on jo valmiiksi ruthan aikainen rytmi.

Tässä vinkkejä, miten siirtää lapsen rytmiä talviaikaan

Perustyyli päivärytmin myöhäistykseen on se, että koko päivän rytmiä ruokailuineen ja unineen siirretään pikkuhiljaa myöhäisemmäksi. Usein on toimivaa myöhäistää rytmiä noin 15 minuuttia parin päivän välein, mutta joillekin sopii reippaampikin tahti.

Jos lapsesi herää valmiiksi jo turhan aikaisin, on usein parempi varata siirtymään reilusti aikaa kuin yrittää tehdä sitä liian nopeasti. Muuten vaarana on, että ilta myöhäistyy, mutta lapsi herää aamulla edellen yhtä aikaisin ja kertyy univelkaa, mikä vain huonontaa tilannetta.

Jos lapsi on siirtymävaiheessa esimerkiksi kolmista päiväunista kaksiin päiväuniin tai kaksista päiväunista yksiin uniin tai jos päiväunien lukumäärä on vähentynyt äskettäin, kannattaa ylläpitää useamman päiväunin rytmiä. Näin päivässä on useampi uni, joita voi hivuttaa myöhäisemmäksi ilman, että lapsi tulee yliväsyneeksi.
Eli nyt on ihan ok nukkua myös myöhäisiä päiväunia, jos niiden avulla saa iltaa myöhäistettyä ilman, että lapsi on liian pitkään hereillä.

Joskus hurjan aikaisiin herätyksiin toimii aamun ”tehotorkku”, jos ensimmäiset tai ainoat päiväunet alkaisivat muutoin liian aikaisin.

Tällöin esimerkiksi viiden aikaan herännyt lapsi laitetaan vain 10-15 minuutin pituisille miniunille noin klo 7-8 ja sitten varsinaisille päiväunille normaalin rytmin mukaan tai hieman myöhemmin. Näin koko päivän rytmi ei keikahda liian aikaiseksi, mutta vältetään väkisin hereillä pitäminen aamupäivällä. Lisää vinkkejä liian aikaisiin aamuihin löytyy täältä.


Jos taas lapsi on iltavirkku (suurin osa lapsista on aamuvirkkuja), voi kellojen kääntö olla hyvä tilaisuus saada rytmiä toimivammaksi, jolloin rytmiä ei kannata edes yrittää myöhäistää, vaan pitää talvella yllä tuntia aiempaa päivärytmiä.

>>APUA UNIVAIKEUKSIIN LÖYDÄT TÄÄLTÄ<<

Liisa Niskakangas